Strongbolt v2 news and info

This section relates to the soon to be released Strongbolt v2. The BETA stage is nearly over and very soon, you'll be able to download the new ROM firmware, new in-house developed kernel and an installer ISO that runs from a USB stick, plugged into the RaQ rear panel. Life has got a lot easier now...

Moderator: LiamM

Strongbolt v2 news and info

Postby TimSB on Tue Aug 19, 2008 4:29 pm

Hi all,

OK some great news....Strongbolt v2 is almost here.....!

There are THREE news items to tell you about:

1) A new firmware will be available shortly...

2) A new kernel (2.6.18-53.el5.sb) will be available shortly...

3) A new ISO will be available soon....this downloads onto a USB stick (min size: 1Gb), plugged into the USB socket on the back of the RaQ, saving all that hassle of burning a CDROM and then using a x-over cable to "boot" the RaQ from a vanilla PC. Currently, the new ISO reformats the HDD and so this is only suitable (at present) for NEW installations.

4) A script has been created that enables the USB port to be accessed and then formats the USB stick to the correct type, to allow the RaQ to save data to it.

At some point, it is hoped to offer an upgrade ISO, which will install onto existing production servers.

How to get hold of these:

For steps 1, 2 and 4, these will be available via direct download from the osoffice.co.uk website.

For step 3, the ISO will be made available via the osoffice shop, as it will be a paid-for download. So, while certain elements of Strongbolt are indeed open-source, the installer is NOT.....

James and his team have spent many months developing this new code, which is significantly better than previous versions - the entire process of burning a CDROM and then booting your RaQ via the ethernet port has been eliminated and now, the installer runs from the USB stick.....

As part of the testing phase, I've now been provided with access to the relevant files and I can tell you now, it works like a dream....talk about EASY.

No one should mess up a Strongbolt installation now....it is a complete breeze....!

The release date has yet to be announced.....but no doubt James will be sending out an email to all registered users of Strongbolt real soon...!

regards

Tim
Any advice I may give is given in good faith but may be incorrect so listen to what other people have to say as well and don't blame me when it all goes tits up.
TimSB
Forum Admin
 
Posts: 561
Joined: Fri Jun 16, 2006 12:30 pm
Location: north of London, UK

Postby macwunder on Wed Aug 20, 2008 2:38 am

Yes, I had the distinct pleasure of spending a few days (in a virtual sense) with James as he gave it a try on my Symantec XTR device. From what I saw, it will be very nice!

And... Dare I say... Multi-processor support!! :D :D :D
Jeff -- Yellow RaQ XTR, 1x (so far) 1GHz P-III, 2GB RAM, 4 x 80GB RAID 1+0, SB1
PowerMac G3 500 MHz, 512 MB RAM, 40 GB, Ubuntu
HP DC7100 3 GHz P4 HT, 2.5 GB RAM, 4 x 320 GB RAID 1+0, BlueOnyx
HP has 12,000 BOGOMIPS Baby!!!
User avatar
macwunder
Legendary Forum member
 
Posts: 171
Joined: Tue Sep 19, 2006 9:34 pm
Location: Texas, USA

Postby Konstantin on Tue Sep 02, 2008 5:18 am

will people that recently purchased strongbolt going to have to either buy a full copy of v2 or an upgrade copy or will this be available as a free upgrade (or new install, depending if an upgrade is possible)
Konstantin
Forum member
 
Posts: 6
Joined: Tue Jun 10, 2008 11:06 pm

Postby TimSB on Wed Sep 03, 2008 2:50 pm

Konstantin wrote:will people that recently purchased strongbolt going to have to either buy a full copy of v2 or an upgrade copy or will this be available as a free upgrade (or new install, depending if an upgrade is possible)


Hi Konstantin.

I believe James is sorting out what will happen as relates to recent purchases....

The NEW version is much easier to install and hence in time, I'm sure it will become the default....

On the other hand, v1.6.3 is still pretty good so you won't be losing out too much on overall performance.....

More news as soon as I know.

regards

Tim
Any advice I may give is given in good faith but may be incorrect so listen to what other people have to say as well and don't blame me when it all goes tits up.
TimSB
Forum Admin
 
Posts: 561
Joined: Fri Jun 16, 2006 12:30 pm
Location: north of London, UK

Postby ninjapirate on Sat Sep 06, 2008 9:27 pm

ooo i can't wait!! :D , just wondering, will there be support for hot-swapping the hdds now for the XTR?, that and will the front panel leds be supported in this version? (i miss my illuminations :lol:, and i know its not really a priority)

haven't been able to see v2 'live' yet but am really interested to see what its like, jimbob, you got a free xtr tester here lol.


keep up the good work team!

Mike
Cobalt XTR running SB1...
need new fans!!! - sounds like a jet plane!
ninjapirate
Forum member
 
Posts: 11
Joined: Sun Nov 12, 2006 6:04 pm
Location: Norfolk, UK

Postby plasticuser on Mon Sep 08, 2008 5:42 am

It would be interesting to see if this SI SATA support works with my prototype SATA cards that I still have. I like the idea of having two laptop drives on the card in the PCI slot. I note it's not being actively developed, but it would be interesting to play with.

As a side note, Raq 3 and 4 servers which do not have the internal PCI slot do have all the supporting electronics - all they need is a right-angle PCI header. I have placed these headers in five different Raq 3s [1] which were used as "sacrificial testbeds" and NONE of those ever exhibited the odd behavior I saw in the 3i.

Please consider my SATA project dead and I defer entirely to Jimbob & Company who I am sure will do something spectacular. :)

[1] These five servers were upgraded to have internal PCI, 500MHz or 550MHz processors, 2x IDE and 768 MB.
plasticuser
Mega Forum member
 
Posts: 85
Joined: Fri Jul 06, 2007 2:43 pm
Location: Austin, TX

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby macwunder on Thu Nov 13, 2008 3:48 am

Bump...

What is the status? Pricing? Going to get my second xtr running and want another shot!
Jeff -- Yellow RaQ XTR, 1x (so far) 1GHz P-III, 2GB RAM, 4 x 80GB RAID 1+0, SB1
PowerMac G3 500 MHz, 512 MB RAM, 40 GB, Ubuntu
HP DC7100 3 GHz P4 HT, 2.5 GB RAM, 4 x 320 GB RAID 1+0, BlueOnyx
HP has 12,000 BOGOMIPS Baby!!!
User avatar
macwunder
Legendary Forum member
 
Posts: 171
Joined: Tue Sep 19, 2006 9:34 pm
Location: Texas, USA

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby gemm on Thu Nov 13, 2008 12:44 pm

same questions from my side....waiting for info. :D
got a qube3 recently and need some serious upgrade...
gemm
Forum member
 
Posts: 3
Joined: Thu Nov 13, 2008 7:53 am

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby sesullivan on Wed Dec 10, 2008 3:11 pm

Hi,

Please supply periodic updates on the status of strongbold2. I am quite interested. I see servers are available but the iso isn't.

As a current strongbolt client I would like to know what the plans for upgrade pricing.

Anyway, giving regular status updates would be a kindness and probably help keep interest alive in SB2. It help me keep my hopes alive.

Thanks,
-Stephanie
sesullivan
Forum member
 
Posts: 2
Joined: Thu Mar 08, 2007 4:57 pm

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby zheka on Wed Dec 17, 2008 8:55 pm

Very excited about SBv2 as well.
I've got a question though. What equivalent of CentOS does it run?
Is there php5 support?
Will we have a chance to see it by the end of this year?

Eugene
zheka
Mega Forum member
 
Posts: 70
Joined: Tue Sep 05, 2006 6:31 pm

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby Mad Professor on Fri Dec 19, 2008 10:21 pm

I am also very intrested in Strongbolt v2, as I would hate to buy Strongbolt v1 and then a few days / weeks later Strongbolt v2, and have to wipe the system clean and start again.
Mad Professor
Super Forum member
 
Posts: 39
Joined: Tue Dec 16, 2008 6:50 pm

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby jimbob on Mon Jan 05, 2009 9:44 pm

Hi Guys,

Its finally here. After several months of polishing and tweaking Strongbolt2 has arrived. The new version is currently available as an upgrade from SB1 to SB2, but we hope over the coming weeks to develop some other install versions to jump directly from Cobalt OS to SB2.

For more details on the new release of Strongbolt, have a look at the screen shots here:
http://www.osoffice.co.uk/ospanel.html

A press release here:
http://www.osoffice.co.uk/news/49-sb2-u ... eased.html

The general SB2 section is here:
http://www.osoffice.co.uk/products/strongbolt2.html

And the product page is here:
http://www.osoffice.co.uk/shop/product_ ... ucts_id=29

Jimbob
Strongbolt - new life for old raqs
jimbob
Site Admin
 
Posts: 347
Joined: Sat Apr 08, 2006 9:09 am
Location: Devon, UK

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby atorox on Mon Jan 05, 2009 11:53 pm

Stupid question why is upgrade price same 35 £ as standard edition?
I would have thought that upgade would be a tad cheaper than standard edition.

atorox
atorox
Forum member
 
Posts: 3
Joined: Fri Jan 25, 2008 9:16 am

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby gnetwerker on Tue Jan 06, 2009 1:17 am

Congrats! From the info it looks great, and well worth GBP 35, even at the current exchange rate from the U.S. peso. I'm travelling, but will download and try when I return in a few weeks.
gnetwerker
Mega Forum member
 
Posts: 93
Joined: Wed Sep 13, 2006 7:04 am

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby Garball on Tue Jan 06, 2009 4:03 am

I was about to de-commision my Cube 3 Pro till now. I'm running SB1 however I'm finding the processor too slow when accessing web pages (openwebmail/webmin for example). Is there a way to upgrade the processor to speed things up to make this upgrade worth while?

Also, I noticed 'spamassasin' on a screen shot. Does the OS include mailscanner/spamassassin? Please tell me yes....

Also, can you tell me which PCI SATA cards work.

It would be great if I can squeeze more life out of this box.

Cheers,
Gary
Garball
Forum member
 
Posts: 13
Joined: Mon Feb 11, 2008 8:26 pm
Location: Vancouver, Canada

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby jimbob on Wed Jan 07, 2009 11:21 am

Hello Garball,

Unfortunately spamassassin is not included in the update bundle.
However the covercial add-ons from nuonce.net are compatible.

The new Strongbolt2 kernel has drivers for so many things that it is hard to list.
Booting from SATA drives is still under development, but has proven to be possible (project teraqube). Supported SATA cards are Silicon image PCI SATA cards that use the sata_sil driver.

jimbob
Strongbolt - new life for old raqs
jimbob
Site Admin
 
Posts: 347
Joined: Sat Apr 08, 2006 9:09 am
Location: Devon, UK

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby dudematters on Wed Jan 07, 2009 1:02 pm

Hi Jimbob,

I've just purchased the upgrade 1.x -> 2.x and want to install this now. I get 4 .pkg files. Are there any how-to or install instructions available? Is it possible to create a ISO or USB version so when I need to reinstall I can do this directly?
---
:-~ Running Strongbolt on a RAQ550 (1Ghz, 1GB Ram, Raid 1/160GB)
User avatar
dudematters
Mega Forum member
 
Posts: 54
Joined: Wed Jul 12, 2006 3:24 pm
Location: Zutphen, NL

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby jimbob on Thu Jan 08, 2009 1:01 am

Hi Dudematters,

Have a look at the url here:
http://www.osoffice.co.uk/sb2-install-guide.html

That should have all of the required info.

Let me know if there is anything missing.

Jimbob
Strongbolt - new life for old raqs
jimbob
Site Admin
 
Posts: 347
Joined: Sat Apr 08, 2006 9:09 am
Location: Devon, UK

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby Garball on Thu Jan 08, 2009 6:51 am

Any idea what can be done for a processor upgade for a Cube 3 Pro stock?
Garball
Forum member
 
Posts: 13
Joined: Mon Feb 11, 2008 8:26 pm
Location: Vancouver, Canada

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby arthusice on Thu Jan 08, 2009 9:29 am

upgrade went great but know I can not connect via serial cable. any thoughts?
arthusice
Forum member
 
Posts: 8
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:45 pm
Location: San Diego CA

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby jimbob on Thu Jan 08, 2009 10:01 am

Hello arthusice,

The update should not affect the comms ports or the serial port configuration.

Are you using a windows or Linux terminal emulator?

Jimbob
jimbob
Site Admin
 
Posts: 347
Joined: Sat Apr 08, 2006 9:09 am
Location: Devon, UK

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby gemm on Thu Jan 08, 2009 2:33 pm

Good to see things are moving on. Congratulations for the sb2 RC.
For me as a new strongbolt user, a standalone installation of sb2 from USB or from CD via netboot would be highly desirable. Maybe for the meantime a bundle licence of sb2 containing sb1 for installation purposes only would be an option ? Apparently i am not interested in running sb1 any more...
gemm
Forum member
 
Posts: 3
Joined: Thu Nov 13, 2008 7:53 am

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby Molasar on Thu Jan 08, 2009 3:33 pm

Hello,

Is there a SB2 Install from Cobalt OS yet (or fresh SB2 Install from zero for that matter)? I urgently need this... My RaQ4i is dead in the water (won't boot) and SB1 won't install.... Cobalt OS is broken...

I know my RaQ4i is healthy hardware-wise... it's just the software that's gone puff!

Thanks!

Mike
Molasar
Forum member
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 24, 2008 2:43 pm

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby arthusice on Thu Jan 08, 2009 6:12 pm

jimbob wrote:Hello arthusice,

The update should not affect the comms ports or the serial port configuration.

Are you using a windows or Linux terminal emulator?

Jimbob


I was using Putty on windows, 115200 and it was working just fine, then i went to 9600. I was running a re-install via usb then once it was loaded the serial port stop responding.
I was trying to connect with my ibm x60 but I don't think fedora core likes my docking station serial port.
arthusice
Forum member
 
Posts: 8
Joined: Thu Aug 07, 2008 3:45 pm
Location: San Diego CA

Re: Strongbolt v2 news and info

Postby Konstantin on Fri Jan 09, 2009 5:58 am

After updating my 550 to v2 the machine now kernel panics with this error:

Code: Select all
VFS: Cannot open root device "<NULL>" or unknown-block(3,1)
Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions:
0300   78150744 hda driver: ide-disk
  0301    2000344 hda1
  0302    2000376 hda2
  0303    1000440 hda3
  0304          1 hda4
  0305    2000344 hda5
  0306   71149144 hda6
1600   78150744 hdc driver: ide-disk
  1601    2000344 hdc1
  1602    2000376 hdc2
  1603    1000440 hdc3
  1604          1 hdc4
  1605    2000344 hdc5
  1606   71149144 hdc6
0906   71149056 md6 (driver?)
0905    2000256 md5 (driver?)
0902    2000256 md2 (driver?)
0901    2000256 md1 (driver?)
Kernel panic - not syncing


attempting to reinstall 1.06 to try and update again results in an LCD not found error which stops the install from occurring. any help with this issue would be greatly appreciated.
Konstantin
Forum member
 
Posts: 6
Joined: Tue Jun 10, 2008 11:06 pm

Next

Return to Strongbolt OS v2.x RC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron